Kattava yleiskatsaus vertikaaliseen viljelyyn

Vertikaalinen viljely kasvattaa satoa päällekkäisissä kerroksissa, käyttäen kontrolloitujen olosuhteiden viljelymenetelmiä optimoimaan kasvien kasvua. Mullatonta viljelyä kuten ilma- ja vesiviljelyä käytetään yleisesti vertikaalisessa viljelyssä. Rakennukset, merikontit, tunnelit ja hylätyt kaivokset ovat esimerkkejä rakennelmista joihin voidaan sijoittaa vertikaalisia viljelyjärjestelmiä. Vertikaalinen viljely voi olla erikoisen järkevää urbaaneilla alueilla joissa perinteinen viljely on mahdotonta sen viemän tilan vuoksi. Tämän lisäksi se tarjoaa tehokkaan vaihtoehdon perinteisille viljelytavoille.

Vertikaalisen viljelyn olennaiset vaatimukset

LED-valaistusjärjestelmät

LED-valaistus on taloudellinen ja tehokas ratkaisu vertikaaliseen viljelyyn. LED-teknologia on nykyään hyvin suosittua ja laajasti käytettyä sekä älytelevisioissa, koristevaloissa ja joka mobiilipuhelimissa tarjoaa kristallinkirkkaan näytön laadun kun pelaat nettipelejä kuten pelaa casino pelejä:a tai katsot elokuvia sovellusalustoilla. LED-valoja on saatavilla monessa eri koossa ja muodossa, tarjoten viljelijöille mahdollisuuden muutoksiin kasvien tarpeen ja tilan mukaisesti. Lisäksi tarkat säätömahdollisuudet valon vahvuuden ja sen keston suhteen auttavat viljelijöitä säästämään energiaa samalla kun vähennetään kasvien mahdollisuutta saada liikaa valoa joka saattaa vahingoittaa kasvien terveyttä tai kasvua.

Kuvan lähde: Vertical Farming

Ilmankiertojärjestelmät

Tehokkaat ilmankiertojärjestelmät ovat olennainen osa kasvien kasvun parantamiseksi pienessä tilassa. Nämä saattavat käyttää tuulettimia tai pumppuja kierrättämään ilmaa alaspäin luoden luoden happikiertoa kasveille.  Tehokas kierto auttaa optimoimaan kasvun ja kehityksen, eritoten pienissä tiloissa. Luonnolliset konvektiovirrat nousevat lämpötilan eroista johtuen jolloin lämmin ilma nousee sen pienemmän tiheyden vuoksi vaihtuen viileämpään ilmaan joka liikkuu alaspäin.

Ilmaviljely

Ilmaviljelyssä käytetään ilma tai sumupohjaisia viljelyympäristöjä kasvien kasvattamiseen. Tällä tavalla kasvit saavat vettä ja ravinteita ruiskutettuna suoraan juurilleen. Tämän tarkkuus antaa kasveille mahdollisuuden kasvaa nopeammin ja antaa isompia satoja kuin perinteisissä viljelytavoissa poistaen samalla tarpeen mullalle ja synteettisille lannotteille tehden viljelytavasta ympäristölle ystävällisemmän ja kestävämmän kuin muista tavoista.

Vesiviljely

Vertikaalinen viljely on mahdollista käyttäen vesiviljelyä jossa kasvit kasvavat ravinnerikkaassa liuoksessa mullan sijaan. Vesiviljelystä on tullut laajasti tunnettua tehokkaana ja kestävänä menetelmänä viljellä kasveja sisätiloissa. Vesiviljely eroaa peinteisistä tavoista sillä, että mullassa kasvun sijaan kasvit kasvavat vesisekotteisessa ravinneliuoksessa.

Vertikaalisen viljelyn edut

Tilaa tarvitaan vähemmän

Vertikaaliset viljelmät tarvitset vain pienen määrän siitä vaktavasta tilasta mitä ulkona olevat viljelmät tarvitsevat. Vertikaalisella viljelyllä ruoan tuottaminen voi jatkua tila- ja vesitarpeiden rajoitusten yli. Se tehostaa ruoan tuotantoa käyttämällä vähemmän energiaa per tuotantoyksikkö.  Tämän lisäksi vertikaalinen viljely tuo lisää työllistymismahdollisuuksi niille jotka eivät voivat osallistua viljelytoimiin ulkona.

Ympärivuotista viljelyä

Vertikaalinen viljely tarjoaa merkittävän edun tarjoamalla mahdollisuuden ympärivuotiseen viljelyyn ja kasvien tuotantoon ilman riskiä satovahinkoihin jotka johtuvat äärimmäisistä sääilmiöistä tai tuholaisista. Tämän tekee mahdolliseksi edistyneiden valaistusratkaisujen sekä olosuhteidenvalvontajärjestelmien käyttö jolla voidaan säätää kasvien kasvua ja kehitystä.

Säästöt palkkakuluissa

Vertical farming vertikaalinen viljely tarjoaa merkittävän edun alentaessaan palkkakuluja samalla kun tuotetaan korkealaatuisia satoja jotka ovat entistä houkuttelevampia kuluttajille. Viljelemällä hedelmiä, vihanneksia ja yrttejä vertikaalisissa viljelmissä, viljelijä voi säästää palkkamenoissa. Verraten perinteiseen viljelyyn vertikaalinen viljely vaatii vähemmän henkilöstöä ylläpitämään ja hoitamaan satoja.