Ensimmäinen asia mikä kesämökillä päätettiin laittaa kuntoon, on keittiö. Sen olemassaolo helpottaa meinaan oleellisesti kaikkea muuta remppaa ja talkootyötä 😄 Ennen kuin päästään kokkaamaan, pitää tehdä suunnittelu- ja pohjatöitä.
Ollaan nyt päästy muutamassa viikossa kunnolla keittiöremontin kimppuun. Vanhassa keittiössä oli sen verran vajavaisuuksia nykytarpeisiin nähden, että päätettiin räjäyttää koko keittiö ja aloittaa suunnittelu tyhjältä pöydältä.

Keittiö on tosi pieni, joten ihan hirveän monimutkaisia himmeleitä ei tähän tilaan kannata alkaa suunnittelemaan. Käytännössä yhdelle vajaan kolmen metrin mittaiselle seinustalle pitää mahduttaa uuni, lavuaari ja säilytystilaa. Tilassa on kolme rikkonaista seinää, joten ihan kauheasti ei kalusteiden sijoitteluun edes ole mahdollisuuksia.
Piirsin ensimmäiset suunnitelmat keittiöstä Ikean suunnitteluohjelmalla. Se on kyllä superkätevä! Ohjelma antoi osien hinnan samoin tein. Hinta oli erittäin kohtuullinen, joten ei edes kilpailutettu keittiötä sen kummemmin.

Kesämökin keittiö on musta
Inspiraatiota keittiön suunnitteluun ja värimaailmaan hain paitsi Ikean näyttelykeittiöistä, myös Pinterestin syövereistä. Kuvat, joissa yhdistyi mäntyseinä, valkoinen katto ja mustat kaapistot nousivat nopeasti suosikeiksi.

Tältä pohjalta meillekin valikoitui keittiöön mustat kaapistot ja kodinkoneet. Uuni on mallia kiertoilma ja perunat voi keitellä 2-paikkaisella induktiotasolla. Jääkaapin etsintä on vielä kesken, mutta se sijoitetaan huoneen nurkkaan.
Kun olin tehnyt ensimmäisen version Ikean suunnitteluohjelmalla, kävin plänin vielä läpi keittiösuunnittelijan kanssa. Tämä oli erittäin hyvä tunnin setti, sillä tajusin että mm. lusikkalaatikko puuttui kokonaan 😂
Suunnittelusession jälkeen keittiön kaappien sekä altaan, uunin sekä induktiotason yhteishinnaksi tuli n. 1 900 euroa.

Haaveissa valkoinen katto: OSB-levyä kesämökkikeittiöön
Kesämökkimme on vuorattu mäntypaneelilla. Minusta mäntypinta on kaunista, eikä siitä sinällään tarvitse hankkiutua eroon. Mänty pääsee kuitenkin parhaiten oikeuksiinsa, kun sitä raikastaa tuomalla rinnalle valkoista. Ryhtiä puolestaan tulee mustasta.
Seinille ei siis tulla tekemään mitään, mutta kaikki kesämökin katot saavat ”valkopesun”. Katot ovat tällä hetkellä keittiössä ja makuuhuoneessa tummanvihreät, ja tuvan puolella tiilenpunainen 😅
Keittiön kattoa ei voinut päällemaalata valkoiseksi kattopaneelien välissä pilkottavan pohjakankaan takia. Olisi ollut mahdoton saada siistiä jälkeä.
Päätettiin siis testata OSB-levyä kattomateriaaliksi. OSB-levy on edullista, pintastruktuuri miellyttää ja maalaamisella siitä saa sen värisen kuin haluaa.
OSB-levystä saa rakennettua sen värisen katon kuin haluaa.

Kesämökin sisäkaton kattoremontti alle 200 eurolla
Siispä tuumasta toimeen! Hommasimme mittaan sahatut OSB-levyt Bauhausista. Keittiön katto on hieman vino, joten katto päätettiin tehdä kahdesta levystä. Levyt maksoivat vajaan 110 euroa, johon sisältyi 30 euron kustannus mittaan saahaamisesta. Tilattiin makuuhuoneen kattolevyt samalla, eli ne sisältyvät tähän hintaan.
Levyt pohjamaalattiin kauttaaltaan Tikkurilan Multistop-eristyspohjamaalilla. Se estää kellastumista jatkossa ja tämän maalin pitäisi toimia hyvin myös tilassa, jossa levyt saattavat joutua pakkaselle alttiiksi. Pohjamaalipurkki maksoi 60 euroa.
Päällemaalaus tehtiin pariin kertaan Tikkurilan Harmonyllä, jota meiltä löytyi omasta takaa. (Valmistaja olisi varmaan suositellut jotain paneelikattomaalia tähän, mutta Harmonyllä ainakin toistaiseksi saatiin myös siistiä jälkeä.)
Katon asennusta varten tarvittiin myös rimoja, ruuveja ja (yllättäen) erilaisia sahausteriä, näitä löytyi omasta takaa. Näistä ei tullut uusia kustannuksia.
Niinpä kesämökin keittiön ja makuuhuoneen uusien kattojen kustannus on alle 200 euroa.

OSB-katon asentaminen on(kin) oma urakkansa…
Sitten päästiin katon asennuspuuhiin. Ensin kattoon lyötiin tukirimat ja samalla vedettiin sähköjohtoja. Tämä mökkihän ei ollut sähköistetty ennalta, joten tehtiin keittiön sähkövaraukset tässä samalla. Rimat saatiin ruuvattua paikoilleen suoraan laserin avulla.

Varsinainen urakka olikin sitten saada isokokoiset levyt paikoilleen. Levyt oli tosi tiukkaan mitoitettu ja tulikin ongelmia saada ne mallattua kohdilleen, kun ”höpläysvaraa” ei ollut… Janne joutui pariin kertaan käydä sahaamassa levyjä suunniteltua kapeammiksi. Levyt nostettiin kohti korkeuksia kolmen henkilön voimin.
Levyt kiinnitettiin ensin naulaimella rimoihin, jonka jälkeen ne vielä ruuvattiin paikoilleen. Ruuvaus saikin aikaan levyn ”pärsiintymisen” eli se alkaa halkeilla. Nämä saatiin kuitenkin Jannen toimesta siistittyä mattopuukolla ja maalilla.
Ja ihan siistihän siitä sitten tuli! Katto viimeistellään vielä kapeilla valkoisilla listoilla, jotka asennetaan seinän viereen.

Viisi vinkkiä OSB-katon tekemiseen
Jos haluat testata OSB-kattoa, tämä vinkkivitonen kannattaa meidän kokemuksen mukan ottaa huomioon:
- Mitoita levyt siten, että niissä on ”höpläysvaraa” – liian tiukka mitoitus tuo haasteita asennusvaiheessa
- Muista sähköt: mihin kattolamppu tulee? Missä muualla tarvitaan sähköjä? Sähkövedot on kätevää vetää piilossa kattoon.
- Laser auttaa levyjen asentamisessa monessa vaiheessa: sen avulla saat tukirimat ja lopulliset ruuvinpaikat suoraan!
- Hommaa levynostin tai riittävästi talkooporukkaa nostamaan levyt paikoilleen, sillä isojen levyjen käsittely on vähän hankalaa
- Varaudu viimeistelemään ruuvinpaikat, sillä levy saattaa ruuvatessa hieman halkeilla. Myös kattolistat viimeistelevät ilmeen.
Seuraavassa postauksessa lisää keittiön asennuksesta ja kuvia valmiimmasta keittiöstä!
/ Henna
pssst. Otathan myös meidän Insta-tilin seurantaan, niin kuulet nopeammin uusimmat käänteet!